Huis huren in Indonesië
Je gaat voor een tijdje in Indonesië verblijven. Dan heb je natuurlijk onderdak nodig. Het kopen van een huis is voor ons buitenlanders niet zo heel eenvoudig in Indonesië. De mogelijkheden voor het kopen hebben wij hier beschreven.
Huis kopen is geen optie voor jou?
Om verschillende redenen kan het kopen van een huis in Indonesië voor jou geen optie zijn. Wat zijn je andere opties:
Huis huren of leasen
De wet binnen Indonesië laat sinds 1996 toe dat buitenlanders een huis mogen huren of leasen voor een periode van 25 tot 30 jaar. Met een optie tot verlenging tot 50 jaar.
Wat is het verschil tussen huren en leasen
Huren is een mooie oplossing als de periode dat je in Indonesië gaat verblijven niet heel erg lang zal zijn. Bijvoorbeeld enkele maanden tot een jaar. In Indonesië is het doorgaans gebruikelijk dat de huursom vooraf betaald wordt. Ook al is dit een jaar. Hier zit natuurlijk onderhandelingsruimte in. Maar het vooraf betalen van de volledige huursom is gebruikelijk in Indonesië.
Voordeel van huren
Het grote voordeel van huren is dat jij nergens aan vast zit. Je kunt na de afgesproken huurperiode makkelijk binnen Indonesië uitkijken naar een andere woning. Over het algemeen is huren wel veel kostbaarder dan een lease overeenkomst. Maar dan zit je ook vast aan deze woning.
Waar moet je rekening mee houden bij huur
Als je na een huurperiode wil verlengen dan is er geen wet zoals in Nederland die een eventuele huurverhoging beperkt. De eigenaar kan voor een nieuwe periode vragen wat hij wil. Hou hier sterk rekening mee als jij de eerste periode gaat vastleggen. Maak deze niet te kort. Want dan moet je te snel in onderhandeling voor een huurprijs voor je tweede periode.
Huurcontracten
Een huurcontract in Indonesië bestaat doorgaans uit een kwitantie met een speciaal zegel ‘Meterai’. Op de kwitantie staat de totale huursom en de aanvang van huur en einddatum vermeld. De kwitantie wordt door verhuurder en huurder ondertekend (handtekening gedeeltelijk door de speciale zegel). Indien de kwitantie is voorzien van de ‘Meterai’ zegel wordt deze kwitantie wettelijk geaccepteerd als huurcontract.
Wil je meer zekerheid
Indien je meer zekerheid wil dan is het aan te raden om een notaris in te schakelen die dan een echt huurcontract kan opmaken. Hierin kun je dan specifieke rechten en plichten op laten nemen.
Is verhuurder wel eigenaar
Of je nu gaat kopen, huren of leasen, het is van groot belang dat je nagaat of de verkoper cq verhuurder wel eigenaar is. Bij huur controleer je de naam op de ID card ‘KTP’ van verhuurder met de naam op het bewijs van eigedom ‘Hak Milik’ Het kan ook zijn dat verhuurder gemachtigd is door de rechtmatige eigenaar om te verhuren. Dit kun je weer controleren aan de hand van het certificaat ‘Surat Kuasa’. Zeker als het gaat om een gemachtigde verhuurder raden wij je aan om een notaris in te schakelen. Denk hier niet te licht over. Als later blijkt dat de gemachtigde verhuurder helemaal geen gemachtigde blijkt te zijn mag jij het huis uit en ben jij je geld gewoon kwijt.
Leasen
Leasen doe je bijvoorbeeld voor een periode van 20 tot 50 jaar. Bij een lease wordt jij voor de afgesproken huurperiode eigenaar van de grond en onroerend goed met alle bijbehorende rechten en plichten. Dit moet Notarieel worden vastgelegd. Na deze periode gaat de grond en onroerend goed weer in handen van de feitelijke eigenaar.
Notaris
Ga bij lease nooit het hele traject zelf aan. Schakel een betrouwbare notaris vanaf het begin in.