Trein in Indonesië

Vervoer per trein

Vervoer per trein is eigenlijk alleen mogelijk op Java en in mindere maten op Sumatra. Indonesië werkt hard op aan het uitbreiden van spoor-netwerk. Op Sumatra is het reizen per spoor nog een stuk beperkter dan op Java.

Voordeel van de trein

Het voordeel om met de trein te reizen is dat je in betrekkelijk korte tijd grote afstanden op het eiland Java kunt afleggen. Daarnaast zijn enkele trajecten echt schitterend om mee te maken. Je ziet heel veel indrukwekkende vergezichten. Je doet mooie oude stations aan. Je gaat over spoorbruggen die vaak nog stammen uit de koloniale tijd. Hierdoor wordt het reizen  op rails echt een feest.

Alle grote steden zijn met een treinverbinding aan elkaar verbonden.

Drie klasse

Er zijn drie klasse waaruit je kunt kiezen om met de trein te reizen.

  • Eksecutive Class
  • Business Class
  • Economy Class

Uit persoonlijke ervaring raad ik aan om indien mogelijk te kiezen voor Eksecutive Class. Voorzien van Air Condition, comfortabele  stoelen met veel beenruimte. Er is ook TV met films aanwezig (Hier moet je niet teveel van voorstellen, dus neem je eigen vermaak mee door bijvoorbeeld alvast de Storytel – App
op je telefoon te installeren. Keuze uit duizenden boeken). Tevens heb je in deze trein catering. Nog even een weetje: Zorg dat je een lange broek en trui bij je hebt. De Air Condition wordt nogal eens flink opgestookt. Kouder dan in de trein heb ik het in Indonesië niet meegemaakt. Voor de Eksecutive  en Business Class moet je van te voren een ticket boeken. Voor het reserveren wordt je paspoortnummer gevraagd. Dus hou deze bij de hand.

Reizen met de trein naar andere eilanden is niet mogelijk. Wel zijn er combinatiereizen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld naar Bali reizen. Door de trein te nemen naar Banuwangi en daar de pont naar Bali opstapt. Wil je vanaf Jakarta naar Sumatra dan reis je met de trein naar Merak. Vanaf Merak stap je op de pont naar Sumatra.

Je treinticket online kopen

Een online treinticket kun je kopen via Tiket.com.  Op deze website kun je naar de Engelse taal schakelen. Tevens vind je op de website alle tarieven en beschikbaarheid. Het betalen gaat met de creditcard. Tiket.com heeft ook een App voor op de smartphone Voor Android en IOS

Fotograferen

Tijdens je reis per trein kom je genoeg momenten tegen die de moeite waard zijn om die op foto vast te leggen (als je niet in de nacht reist). Dus zorg dat je je camera niet te ver hebt wegstopt.


Backpackkit basispakket