Visum Indonesië

Voor 30 dagen bezoek géén betaalde visum meer nodig

Sinds juni 2015 zijn de regels voor een visum naar Indonesië versoepeld. Voor deze datum moest je als Nederlander of Belg een visum bij aankomst (via on arrival) aanschaffen. De kosten hiervan waren $35. Vanaf juni 2015 is een visum (onder strikte voorwaarden) voor Nederlanders en Belgen gratis. Je hoeft hier voor je vertrek in Nederland niets te doen. Je moet dan natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen.

De voorwaarden

  • Het verblijf mag niet langer dan 30 dagen duren (inclusief dag van aankomst en dag van vertrek). Je mag dus met dit visum 29 nachten verblijven in Indonesië.
  • Je moet kunnen aantonen met een retourticket of een vlucht naar een volgende bestemming dat je het land binnen deze 30 dagen weer verlaat.
  • Je paspoort moet vanaf het moment dat je Indonesië binnen komt nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Tevens moet het paspoort nog minimaal 1 blanco pagina bevatten.
  • Het gratis visum kan niet zomaar verlengd worden of ingewisseld worden voor een ander visum.
  • Zie voor meer informatie de pagina op de website van de ambassade van Indonesië ‘Visa-Free for short visit (30days)’
  • Let op! Wij hebben het hier over een toeriste visum. Heb je een ander soort visum nodig?  Lees dan verder.

Zorg dat je paspoort minimaal nog 6 maanden geldig is.

Heb je aan 30 dagen verblijf in Indonesië niet genoeg dan zijn er nog andere mogelijkheden voor een visum.

  • Je kunt een visum on arrival kopen bij aankomst. De kosten voor dit visum bedragen $35. Dit visum kun je eenmalig verlengen met nog eens 30 dagen verblijf. De verlenging kun je regelen bij de lokale immigratiekantoren. De kosten voor de eenmalige verlenging bedragen nog eens $35. Met deze eenmalige verlenging kun je dus 60 dagen in Indonesië verblijven

Let op!

Indien je wil verlengen moet je rekening houden met een doorlooptijd van ruim een week. Hou ook rekening met eventuele feestdagen (kantoren gesloten). Hou er ook rekening mee dat je op 3 verschillende dagen moet terug komen voordat alles is geregeld. Regel je verlenging dus op tijd. Om niet in de problemen te komen, hou dan minimaal 2 weken aan.

  • Wat je de eerste dag mee moet nemen

    Je paspoort.
    Zwarte pen (anders moet je waarschijnlijk wachten).
    2 kopieën van je paspoort (let op! van de pagina waar je foto op staat).
    2 kopieën van de bladzijde waar je visumstempel op staat.
    2 kopieën van je ticket van vertrek.
    Het adres waar je op dat moment verblijft.

  • Nog een extra Tip!

    Ga naar deze instanties niet al te luchtig gekleed.

  • Visum via Ambassade

    Het is ook mogelijk om dit allemaal voor je vertrek te regelen (veel betere optie). De aanvraag doe je dan bij de Indonesische Ambassade in den Haag of voor Belgen bij de Indonesische Ambassade in Brussel. Grote voordeel bij het regelen vooraf is dat je dan niets meer hoeft te regelen in Indonesië (zonde van je vakantietijd).

Wil je nog langer dan 60 dagen in Indonesië verblijven of heb je een ander soort visum nodig dan een toeriste visum. Dan moet je dit ruim voor je vertrek regelen via de Indonesische Ambassade in Den Haag of bij de Indonesische Ambassade in Brussel.

Je kunt voor de aanvraag van een visum niet zonder afspraak naar de ambassade gaan. Je dient hiervoor een afspraak te maken. Dit kan via de websites die hierboven vermeld staan.

Heel belangrijk om te weten!

Indien je verblijf (overstay) in Indonesië langer is dan toegestaan volgt er een boete bij vertrek. Per dag dat je te lang in Indonesië hebt verbleven betaal je een boete van 300.000 rupiah (€17,70) bij de immigratiedienst op het vliegveld van vertrek. Zorg dat als je weet dat je een overstay hebt op tijd op het vliegveld bent. Dat je ook voldoende contanten hebt om de boete te betalen. Doorgaans kun je daarna gewoon vertrekken. Er wordt in de meeste gevallen alleen gevraagd waarom je de overstay hebt opgelopen.
Bij een overstay van minder dan 60 dagen en je kunt de boete niet betalen. Dan wordt je het land uitgezet en wordt je op een zwarte lijst geplaatst. Je mag dan tijdelijk of permanent het land niet meer in.

Overstay

Bij een overstay van meer dan 60 dagen heb je wel een probleem op te lossen. De Immigratiedienst zal dan een soort verhoor houden. Tevens loop je de kans dat tijdens het onderzoek je in hechtenis wordt genomen. Het onderzoek richt zich voor een groot deel of je mogelijk in Indonesië aan het werk bent geweest. Is de verdenking hierop groot en je kunt dit niet weerleggen dan is je probleem nog groter. Dit valt namelijk onder misdaad. Heb je niet gewerkt en er valt je verder niets te verwijten (dus geen misdaad) wordt je het land uitgezet! Dit is dus niet normaal vertrekken. Je wordt op een zwarte lijst geplaatst en kunnen ze je een tijdelijke of permanente ontzegging doen om het land in te komen. Heel vreemd eigenlijk. In deze situatie krijg je geen boete.

Wil je voor langere tijd naar Indonesië en je bent de 55 jaar gepasseerd lees dan even hier verder.